nog
26/4/2024 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
int(5)
Debat
15.15 - 16.30
Gorilla 3

Advocaten: juridische reddingswerkers of ethische poortwachters?

Zijn advocaten maatschappelijke poortwachters die onethisch of maatschappelijk onwenselijk gedrag moeten buitenhouden? 

Advocaten moeten zich houden aan de wet en de deontologie. Volgens hun eed mogen zij ook geen zaken aanraden of verdedigen die zij naar eer en geweten niet geloven rechtvaardig te zijn. 

Dat impliceert dat individuele advocaten vrij zijn om niet op te treden voor cliënten die volgens hen onethische doeleinden nastreven. Maar geldt dat ook collectief, voor de hele beroepsgroep? 

Advocaten worden soms gebrandmerkt als lakeien van maatschappelijk onwenselijk of aldus aangemerkt gedrag. Zeker bij adviserend optreden: de minst belaste weg vinden, advies verlenen aan industrie die toxische producten verspreidt, vervuilend is of bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Ga zo maar door. 

Dat kan niet alleen onze reputatie, maar ook ons gezag, onze morele geloofwaardigheid en dus onze maatschappelijke functie aantasten. Hoe moet de advocatuur daarmee omgaan?    

OVER DE SPREKER

Peter Callens

Peter Callens studeerde aan de Universiteit van Namen, de KU Leuven, Università di Siena in Italië en volgde een opleiding Leadership in Law Firms aan de Harvard Law School. Sinds 1982 actief als advocaat en als arbiter in nationale en internationale geschillen. Tussen 2018 en 2020 was hij stafhouder bij de balie Brussel. Sinds 2020 leidt hij als voorzitter de Orde van Vlaamse Balies, met verantwoordelijkheden zoals algemeen beleid, deontologie en internationale betrekkingen. 

OVER DE SPREKER

Leo Neels

Leo Neels is prof em van de KULeuven en UAntwerpen, waar hij mediarecht doceerde van 1980 tot 2018. Hij legde de eed als Advocaat af in 1975, en was partner bij Loeff Claeys Verbeke en Allen & Overy (1994-2003). Hij verliet de Balie om CEO te worden van VTM (1989-1994), van pharma.be (2003-2013) en de denktank Itinera (2014-2021). Vandaag is hij terug verbonden aan de Balie van Antwerpen. 

OVER DE SPREKER

Koen Lemmens

Koen Lemmens studeerde rechten aan de VUB en het EUI (Firenze). Hij is hoogleraar publiekrecht aan de KU Leuven, met een bijzondere interesse voor de vrijheid van meningsuiting. Als advocaat aan de Brusselse Balie is hij gespecialiseerd in procedures bij het EHRM. 

OVER DE SPREKER

Katrien Crauwels

Katrien Crauwels is advocaat aan de balie Antwerpen en voornamelijk actief in het arbeids- en ambtenarenrecht.  Zij is momenteel stafhouder van de balie Antwerpen. 

OVER DE SPREKER

Jan Meyers

Jan is een ervaren advocaat met een solide academische en professionele achtergrond. Hij heeft zijn academische studies aan de Katholieke Universiteit Leuven voltooid, waar hij in 1974 zijn graad van Licentiaat in de Rechten behaalde. Vervolgens zette hij zijn studie voort aan de Harvard University, waar hij in 1975 zijn Master of Laws (LL.M.) behaalde. In 1982 voltooide hij zijn Doctor of the Science of Law (J.S.D.) aan Stanford University. 

Gedurende een aanzienlijk deel van zijn carrière was Jan verbonden aan Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP. Tussen 1986 en 2015 bekleedde hij de functie van partner binnen dit internationale advocatenkantoor. Sinds 2016 heeft hij de rol van Senior Counsel bij hetzelfde bedrijf. Hij is actief als advocaat in Brussel. 

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS