nog
26/4/2024 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
Programma

Publiekrechtelijke pioniers

Het OVB Congres gaat ook dieper in op enkele actuele ontwikkelingen binnen het publiekrecht en biedt u de kans te proeven van het bestuurlijk handhavingsrecht. Met een focus op diverse algemene aspecten van bestuursrecht en de rol van advocaten binnen deze dynamische context, beloven de sessies voor elke advocaat een verrijkende ervaring te worden. Laten we eens kijken naar enkele hoogtepunten die u niet mag missen.

“Deze sessies bieden u een unieke gelegenheid om u te verdiepen in algemene publiekrechtelijke thema’s. Van de recente procedurele hervorming binnen de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, over de algemene principes van bestuurlijke handhaving tot de groeiende rol van klimaatverandering in de rechtbank, deze sessies beloven iedere advocaat een boeiende en informatieve ervaring te bieden.”

Bart De Becker – voorzitter OVB-commissie publiekrecht

De Raad van State: 75-jarige zet een paar tandjes bij

10u – 11.15u
De Raad van State: 75-jarige zet een paar tandjes bij

In 2023 vierde de Raad van State zijn 75e verjaardag met een opmerkelijke gedaanteverandering: een hervorming van de procedures bij de afdeling Bestuursrechtspraak.

Kom in deze sessie meer te weten over deze recente hervorming, specifiek gericht op het versnellen van doorlooptijd binnen de afdeling Bestuursrechtspraak. Het wettelijk kader van ambtsdragers werd uitgebreid en de procedures werden grondig herzien. Van kortgedingen tot herstelbeslissingen, we behandelen alle nieuwe procedurele aspecten die de Raad van State sneller en nog beter moet maken.

Ontdek deze sessie >>

 

Bestuurlijk handhaven: wat, waarom en hoe?

11.15u – 12.30u
Bestuurlijk handhaven: wat, waarom en hoe?

Ontdek de essentie van lokale bestuurlijke handhaving. We bieden een kritisch overzicht van het wettelijke kader en bespreken praktische mogelijkheden en grenzen. Onderwerpen zijn onder meer: wettelijke basis van bestuurlijke handhavingsbevoegdheden, beschikbare handhavingsinstrumenten en de rol van de rechten van verdediging in procedures.

Ontdek deze sessie >>

 

Klimaat in de rechtbank: een definitieve verworvenheid!

14u – 15.15u
Klimaat in de rechtbank: een definitieve verworvenheid!

De rol van klimaatverandering in de rechtbank neemt toe. Op 30 november 2023 werden Belgische, Vlaamse en Brusselse overheden veroordeeld in de Klimaatzaak vanwege hun gebrekkig beleid, terwijl klimaat ook een rol speelt binnen het vergunningsbeleid. Ook bedrijven kunnen via rechterlijke procedures worden gedwongen hun CO2-reductiedoelen te verhogen, zoals blijkt uit de Nederlandse Shell-uitspraak. Tijdens deze sessie krijgt u een overzicht van de bestaande klimaatrechtspraak en van de toekomstige ontwikkelingen.

Ontdek deze sessie >>

 

FacebookTwitterLinkedIn

OOK INTERESSANT

09.00 - 10.00
Koningin Elisabethzaal

Inleiding tot de magie van het recht

10.00 - 11.15
Gorilla 5

De Raad van State: 75-jarige zet een paar tandjes bij

14.00 - 15.15
Gorilla 5

Laatste plaatsen - Klimaat in de rechtbank: een definitieve verworvenheid!

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS