nog
26/4/2024 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
Programma

Een inzichtelijke gids voor advocaten-stagiairs: aanbevolen sessies op het OVB Congres

Als advocaat-stagiair staat u aan het begin van een boeiende reis binnen de advocatuur, waar elke stap cruciaal is voor uw professionele ontwikkeling. Het OVB Congres biedt een unieke gelegenheid om uw kennis te vergroten, uw vaardigheden te verfijnen en waardevolle inzichten op te doen van gerenommeerde sprekers. Om u te helpen bij het selecteren van de meest relevante en waardevolle sessies, hebben we de inzichten verzameld van ervaren leden van de OVB-commissie Stageschool: Tom Degeeter (balie Antwerpen), Ruben Corthouts (balie Limburg), Barbara Huylebroek (balie Brussel), en Marjan Vandegehuchte (balie Gent). Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van hun aanbevelingen, gericht op het versterken van essentiële vaardigheden en kennis voor jou als advocaat-stagiair.

Inzicht in ons rechtssysteem: een begeesterende start

Rector Herman Van Goethem trapt het congres af met een inspirerende sessie die een introspectieve kijk biedt op ons rechtssysteem en de cruciale rol die advocaten hierin spelen. “Of u nu aan het begin staat van uw carrière of al enige ervaring heeft, deze sessie biedt een waardevolle reflectie op wie we zijn, wat we doen en waarom we het doen”, stelt mr. Ruben Corthouts. “De vertelstijl van de rector zal zeker helpen om de dag goed te beginnen!”, voegt mr. Corthouts eraan toe.

Ontdek de keynote >>

Kunstmatige intelligentie en technologie

Mr. Marjan Vandegehuchte benadrukt het belang van het begrijpen van de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) voor advocaten. Ze raadt de sessie “De AI verordening: regels voor robots maar ook voor advocaten?” aan, waarin de impact van AI op het rechtssysteem wordt besproken. Voor mr. Vandegehuchte is het begrip van deze ontwikkelingen essentieel voor advocaten, en zeker voor advocaten-stagiairs, om zich voor te bereiden op de implicaties ervan.

Ontdek deze sessie >>

Effectief pleiten en stressmanagement

Pleiten voor de rechtbank is een essentiële vaardigheid voor elke advocaat, maar het kan ook stressvol zijn. Daarom raden mr. Tom Degeeter en mr. Barbara Huylebroek sessies aan zoals “Meesterlijk pleiten in straf- en burgerlijke zaken” en “Ademhalen bij stress en spreken voor publiek”, waarin vaardigheden worden aangereikt om zelfverzekerd en effectief te pleiten en stress te beheersen bij publieke optredens. Als advocaat-stagiair is het van cruciaal belang om niet alleen de technische aspecten van pleiten te begrijpen, maar ook om te leren omgaan met de druk en stress die gepaard gaan met optredens voor de rechtbank en andere publieke fora.

Naar de sessie meesterlijk pleiten in strafzaken >>

Naar de sessie ademhalen bij stress en spreken voor publiek >>

Het belang van effectieve communicatie

Het vermogen om juridische concepten op een heldere en begrijpelijke manier te communiceren is cruciaal voor elke advocaat. Mr. Corthouts benadrukt dan ook het belang van de sessie “Juridisch communiceren in klare taal”, waarin het gebruik van begrijpelijke taal wordt aangemoedigd, wat essentieel is voor effectieve communicatie met cliënten. Als jonge advocaat is het van vitaal belang om de complexe juridische terminologie te vertalen naar begrijpelijke taal voor niet-juridische belanghebbenden.

Ontdek deze sessie >>

De gevaarlijke grensvervaging tussen advocaat en cliënt

Mr. Degeeter en mr. Vandegehuchte wijzen op het belang van het begrijpen van de deontologische en juridische verantwoordelijkheden van advocaten ten opzichte van hun cliënten. Het is van essentieel belang dat advocaat-stagiairs vanaf het begin van hun carrière worden ingelicht over wat wel en niet acceptabel is in de relatie tussen henzelf en hun cliënten. Deze sessie biedt advocaat-stagiairs een waardevol inzicht in de complexiteit van de relatie tussen advocaat en cliënt, en helpt hen om een professionele en ethische praktijk te ontwikkelen die in overeenstemming is met de normen van het beroep.

Ontdek deze sessie >>

Nieuwe ontwikkelingen in het strafrecht

Mr. Huylebroek adviseert advocaat-stagiairs om de sessie over nieuwe ontwikkelingen in het strafrecht bij te wonen, met specifieke aandacht voor recente wetgeving die een revolutie teweegbrengt. Het recht evolueert voortdurend, waarbij elke dag nieuwe wetten en KB’s worden gestemd. Recentelijk is er een baanbrekende wet aangenomen die het strafrecht ingrijpend zal veranderen. Deze module is van onschatbare waarde voor advocaat-stagiairs die zich bezighouden met strafrecht of een interesse hebben in dit rechtsgebied.

Ontdek deze sessie >>

Het OVB Congres 2024 biedt advocaten-stagiairs een unieke kans om hun kennis te vergroten, waardevolle vaardigheden te ontwikkelen en contact te leggen met ervaren professionals binnen onze beroepsgroep. We moedigen alle stagiairs aan om deel te nemen aan deze inspirerende sessies en hun professionele reis een vliegende start te geven.

FacebookTwitterLinkedIn

OOK INTERESSANT

09.00 - 10.00
Koningin Elisabethzaal

Inleiding tot de magie van het recht

10.00 - 12.30
Gorilla 1

Het nieuwe Strafwetboek en de advocaat: mogelijkheden en uitdagingen

11.15 - 12.30
Gorilla 3

De AI Verordening: regels voor robots, maar ook voor advocaten? 

14.00 - 15.15
Gorilla 3

Laatste plaatsen - Meesterlijk pleiten in strafzaken: dat doet u zo!

14.00 - 15.15
Darwin hall

Ademhalen bij stress en spreken voor publiek

15.15 - 16.30
Gorilla 4

VOLZET - De gevaarlijke perceptie van grensvervaging tussen advocaat en cliënt

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS