nog
26/4/2024 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
Advocaat & professor

PatrickHofströssler

Over Patrick Hofströssler

Patrick Hofströssler is actief in verschillende sleutelrollen binnen de Belgische juridische gemeenschap. Hij is voorzitter van Eubelius. Als advocaat met kantoren in Brussel en Antwerpen heeft hij een brede praktijkervaring opgebouwd. Zijn werkzaamheden bestrijken diverse aspecten van het Belgische recht, waarbij hij cliënten adviseert en vertegenwoordigt in uiteenlopende juridische aangelegenheden. 

Daarnaast deelt Patrick zijn kennis en inzichten als professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In deze academische rol draagt hij bij aan het onderwijs en de opleiding van studenten in de rechten, waarbij hij zijn praktijkervaring combineert met theoretische kennis. 

Voorafgaand was Patrick Hofströssler ook bestuurder en directeur van de studiedienst van de Orde van Vlaamse Balies. 

OVER DE SESSIE

De -opnieuw- gemoderniseerde gerechtelijke verdeling. Faceliften en verbeteren van de procedure na het nieuwe BW

De grote hervorming van de procedure gerechtelijke verdeling met de wet van 13 augustus 2011 kwam geen dag te vroeg. Eeuwenoude en contraproductieve gebruiken gingen op de schop en eindelijk zouden de ingewikkelde verdelingsprocedures transparant, voorspelbaar en vele malen sneller kunnen worden afgewikkeld. Ook vandaag, met een nieuw BW, blijft de procedure een zegen. Toch wringt er wat.

De hervorming van het erfrecht maakt dat nalatenschappen gerechtelijk moeten kunnen worden afgewikkeld zonder dat er wat moet worden verdeeld. De reserve in natura is immers afgeschaft. Daarom buigt de wetgever zich nu over een wetsvoorstel tot wijziging van het gerechtelijk wetboek om de bestaande procedure te kunnen toepassen, ook wanneer er geen onverdeeldheid moet worden verdeeld. Ontdek de nieuwe regels als eerste in deze sessie. 

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS