29/04/22 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
int(7)
17.00 - 18.15
Elisabethzaal

Plenaire zitting

In deze laatste plenaire zitting komen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor Transparantie en Waarden, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, OVB-voorzitter Peter Callens, de algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten Robert Crince le Roy en het hoofd van de Belgische delegatie bij de CCBE, Alex Tallon, aan het woord.

Wij eindigen de dag met een kort woordje van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever gevolgd door een toespraak van Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor Transparantie en Waarden. Zij zal spreken over de werking van de rechtstaat in Europa, de rol van een onafhankelijke balie en haar visie op het beroepsgeheim van de advocaat.

Over die topics gaan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, OVB-voorzitter Peter Callens, de algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten Robert Crince le Roy en het hoofd van de Belgische delegatie bij de CCBE, Alex Tallon, met elkaar in debat. OVB-woordvoerder Sofie Demeyer is de moderator.

OVER DE SPREKER

Bart De Wever

Bart De Wever is algemeen voorzitter van de N-VA sinds 2004. Sinds 2013 is hij ook burgemeester van Antwerpen.

Hij studeerde geschiedenis aan de Ufsia en de KU Leuven. Hij werd in 1996 districtsraadslid voor de Volksunie in Berchem. Na het uiteenspatten van de VU lag hij mee aan de basis van de N-VA.

OVER DE SPREKER

Robert Crince le Roy

Robert Crince le Roy is advocaat in Rotterdam. Hij heeft een brede advies- en procespraktijk waarin complexe bestuurlijke verhoudingen en belangentegenstellingen een grote rol spelen. Zijn interesse en kennis richt zich op de rol van de overheid in het rechtsverkeer, zowel vanuit civielrechtelijk als bestuursrechtelijk perspectief.

Van 2009 tot 2011 was Robert Crince le Roy deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Rotterdam. Hij is sinds 1 januari 2022 algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten.

OVER DE SPREKER

Peter Callens

Peter Callens is voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies en gewezen stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel. Hij is advocaat bij het kantoor Loyens & Loeff.

Vincent Van Quickenborne
OVER DE SPREKER

Vincent Van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is sinds 2020 minister van Justitie en de Noordzee. Hij startte zijn loopbaan als advocaat maar maakte al snel de overstap naar de politiek. Als staatssecretaris was hij verantwoordelijk voor de vereenvoudiging van de administratie, later werd hij nog minister van Ondernemen en minister van Pensioenen. Als minister van Justitie is het zijn ambitie om justitie straffer, sneller en menselijker te maken. 

Sofie Demeyer
OVER DE SPREKER

Sofie Demeyer

Sofie Demeyer is sinds 1 mei 2021 als woordvoerder meteen ook het gezicht van Advocaat.be (ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies (OVB)) geworden.

Sofie is juriste, begon haar loopbaan als advocaat-stagiair maar maakte dan in 1992 de overstap naar de VRT. Ze heeft er 28 jaar gewerkt als journaliste, eerst bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en dan bij Het Journaal waar ze als een van de vaste gerechtsverslaggevers goede contacten onderhield met alle actoren van justitie, dus ook de advocaten. In 2018 ging ze opnieuw studeren aan de KU Leuven, een postgraduaat bemiddeling, waardoor ze nu sinds 2019 ook erkend familiaal bemiddelaar is. 

OVER DE SPREKER

Věra Jourová

De Tsjechische Věra Jourová is vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met waarden en transparantie. Zij houdt zich bezig met democratie, de rechtstaat, mediapluralisme en de strijd tegen desinformatie. Van 2014 tot 2019 was zij Europees Commissaris voor justitie, consumentenrechten en gendergelijkheid.

Věra Jourová was voordien minister voor regionale ontwikkeling van de Tsjechische Republiek. Ze heeft een licentiaat in de rechten en een master in de cultuurtheorie.

OVER DE SPREKER

Alex Tallon

Alex Tallon is advocaat bij de Nederlandstalige balie Brussel. Hij is lid van Cepani en is een gedreven mediator en arbiter. Voorts doceert hij ook pleittechnieken aan de KU Leuven.

Van 2008 tot 2010 was Alex stafhouder van balie Brussel NL en van 2017 tot 2020 bestuurder deontologie van de OVB. Hij is momenteel lid van de Belgische delegatie in de CCBE.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS