29/04/22 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
int(3)
13.30 - 15.00
OKAPI 3

Hot topics in cybercrime: een praktijkgerichte inkijk

Geen enkel crimineel fenomeen stijgt zo snel als cybercriminaliteit. In 2020 noteerde de politie 200% meer klachten dan het jaar ervoor. Er werden dat jaar 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd op basis van phishing-links voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. Nu cybercriminelen steeds meer slachtoffers in hun netten vangen, kan de advocatuur niet achterblijven.

Deze sessie speelt in op de groeiende cybercriminaliteit en belicht verschillende aspecten ervan, zowel naar het fenomeen als onderzoek, aan de hand van concrete voorbeelden. Daarbij komen nieuwe vormen van cybercrime aan bod, dataretentie, samenwerking met dienstverleners voor de verkrijging van digitale bewijzen, en het gebruik en misbruik van crypto-technologie.

De experten zijn veelgevraagde sprekers met uitgebreide expertise in cybercrime.

OVER DE SPREKER

Jan Kerkhofs

Jan Kerkhofs is federaal magistraat bij het federaal parket en maakt deel uit van de ‘cyber unit’ van de sectie Georganiseerde Criminaliteit.

Hij is gespecialiseerd in cybercrime, digitaal bewijs en online bijzondere opsporingsmethoden. Hij behandelt dagelijkse hoogdrempelige cybercrime en high-tech dossiers. Hij geeft les in cybercrime, online onderzoeksmethoden en elektronisch bewijs aan diverse nationale en internationale instellingen en is onder andere de co-auteur van het handboek en standaardwerk ‘Cybercrime 3.0’.

OVER DE SPREKER

Catherine Van De Heyning

Catherine Van de Heyning, dr. LLM, is professor aan de Universiteit Antwerpen waar zij specialiseert in de impact van digitalisering op mensenrechten. Daarnaast is zij substituut-procureur des Konings bij het openbaar ministerie Antwerpen (afdeling Antwerpen) en onafhankelijk expert voor de VN in het adviescomité voor de VN mensenrechtenraad.

OVER DE SPREKER

Mona Giacometti

Mona Giacometti is advocaat bij de balie van Brussel sinds 2011. Zij is gespecialiseerd in strafrecht. Parallel met haar activiteiten aan de balie voltooide zij haar doctoraatsthesis in 2020. Die handelde over het verzamelen van elektronisch bewijsmateriaal in de Europese context. Zij legt op dit congres enkele resultaten van haar onderzoek voor.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS