29/04/22 ELISABETH CENTER ANTWERPEN
Programma

Live op YouTube: het grote debat over de jungle van het recht

Via YouTube volgt u live het slotdebat van het OVB Congres op 29 april over allerlei topics die de advocatuur aanbelangen. Hoe gaan we om met:

  • de druk die gerechtelijke instellingen soms zetten op de individuele advocaat
  • het vertrouwelijk overleg van de advocaat en zijn cliënt op het politiekantoor
  • de alsmaar complexere wetgeving waardoor advocaten en rechtzoekenden het bos door de bomen niet meer zien

We hebben het ook over de nood aan een Europese conventie over het beroep van de advocaat en nog zoveel meer.

Daarover debatteren minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, OVB-voorzitter Peter Callens, de algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten Robert Crince le Roy en het hoofd van de Belgische delegatie bij de CCBE, Alex Tallon. OVB-woordvoerder Sofie Demeyer modereert het debat

Debat over de advocatuur

Eerst krijgt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever het woord. Daarna volgt een toespraak van Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor Transparantie en Waarden. Zij zal spreken over de werking van de rechtstaat in Europa, de rol van een onafhankelijke balie en haar visie op het beroepsgeheim van de advocaat.

Een van de doelstellingen van de Europese Commissie is het aanmoedigen van debatten over de rechtstaat op nationaal en op Europees niveau. Het is maar een woord: wij grijpen dit OVB Congres aan om over allerlei actuele onderwerpen binnen de advocatuur en binnen justitie te discussiëren en de debatteren. 

Zo zal het bijvoorbeeld gaan over de vaststelling dat het Openbaar Ministerie en de onderzoeksrechters almaar vaker een advocaat oppakken voor een verhoor en hem soms zelfs van zijn vrijheid beroven. Bij de OVB vinden wij dat een zorgwekkende tendens, we hebben dat ook al aangekaart bij Europa voor het Rule of Law Report 2022.

Voorts hebben we het ook over het promoten van alternatieve vormen van geschillenbeslechting. Wat begon vanuit een zuiver economische insteek namelijk het wegwerken van de gerechtelijke achterstand bij de rechtbanken, zorgt er nu ook voor dat er veel minder rechtspraak is over tal van juridische vraagstukken. Uitgerekend in een maatschappij die er bijna constant nieuwe en vaak complexe wetgeving bijkrijgt. 

Over al deze topics en nog veel meer gaan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, OVB-voorzitter Peter Callens, de algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) Robert Crince le Roy en het hoofd van de Belgische delegatie bij de CCBE, Alex Tallon met elkaar in debat. OVB-woordvoerder Sofie Demeyer is de moderator.

Volg het debat live: praktisch

  • Vrijdag 29 april 2022 van 17u tot 18u15
  • Via ons YouTube kanaal, je vindt de Live hier

Ontdek de Youtube live >>

Zelf een vraag stellen aan het panel? Dat kan!

Zit u met een prangende vraag voor het panel? Stel uw vraag via Whatsapp, het nummer zal tijdens de YouTube Live verschillende keren meegedeeld worden. Dat geldt zowel voor mensen die het debat online volgen als voor de deelnemers aan het congres die het debat in de Elisabethzaal volgen. 

FacebookTwitterLinkedIn

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS