29/04/22 ELISABETH CENTER ANTWERPEN

Een interview met voorzitter Peter Callens

Toen Peter Callens in september 2020 aantrad als voorzitter van de OVB gaf hij al meteen aan dat het zijn bedoeling was om nog eens een groot juridisch congres te organiseren. Dat was al 10 jaar niet meer gebeurd, het werd hoog tijd, vond de voorzitter, om weer eens een event te organiseren waar advocaten en andere juridische beroepen elkaar kunnen ontmoeten terwijl ze tal van interessante uiteenzettingen over en voor hun beroep kunnen volgen. In een interview licht onze voorzitter een en ander nader toe.

Waarom organiseert de OVB een groot congres?

Peter Callens: Omdat we nu, zeker na de coronacrisis, nood hebben aan een ontmoetingsplek waar advocaten elkaar kunnen zien en spreken over juridische thema’s. Het vorige event dateert al van 10 jaar geleden, het is hoog tijd dat we opnieuw aanknopen bij die traditie.

Zo’n congres, is dat iets wat de OVB jaarlijks wil doen?

Peter Callens: Wij gaan even kijken naar de opkomst in 2022 en die zal bepalend zijn voor de komende jaren. Zelf mik ik op een tweejaarlijks congres, maar ik sluit niet uit dat wij de frequentie optrekken.

Wat wordt er inhoudelijk aangeboden?

Peter Callens: Vlaamse advocaten hebben interesse voor alle mogelijke rechtsdomeinen, daar pikken wij op in met uiteenlopende thema’s. Ongeacht welke specialiteit u ook hebt, we zien ons juridisch aanbod zeer breed en bieden tal van thema’s aan, gaande van strafrecht over familierecht tot migratierecht en ondernemingsrecht.

Ook niet-juridische onderwerpen komen aan bod. Als advocaat bent u ook ondernemer en heeft u baat bij relevante informatie over uw kantoororganisatie. We geven kant-en-klare oplossingen over de GDPR-en witwasregels. Ondernemer Wouter Torfs, bij het begin van zijn carrière zelf advocaat, zal u bijbrengen wat u kan doen voor het welzijn van uw medewerkers en hoe u hen kan motiveren.

Welke advocaat moet hier naartoe komen?

Peter Callens: Het congres richt zich tot elke advocaat. Natuurlijk in de eerste plaats tot de advocaat die zijn permanente opleiding op peil wil houden, maar ook de advocaat die in een ontspannen sfeer confraters, andere juristen en politici aan het woord wil horen of ontmoeten. En wie zin heeft in een feestje nadien.

Wil u ook andere doelgroepen dan de advocaten bereiken?

Peter Callens: Er is voor elk wat wils en wat we bieden is interessant voor alle juridische beroepen: voor gerechtsdeurwaarders, notarissen, bedrijfsjuristen, (overheids)juristen en magistraten. Met een sessie over multidisciplinair samenwerken: hoe pakken we het structureel aan en wat zijn de uitdagingen? Met een sessie over de nieuwe ontwikkelingen in het goederenrecht en een andere over de schuldenproblematiek. Dat brede spectrum weerspiegelt zich ook in de sprekers die we aantrokken: magistraten, de voorzitter van de Federatie van het Notariaat, de voorzitter van het Instituut voor Bedrijfsjuristen, de voorzitter van het Instituut van Belastingadviseurs en Accountants en tal van anderen.

Waarom focust de OVB ook op andere beroepsgroepen?

Peter Callens: De OVB heeft de ambitie om een ontmoetingsplek te zijn voor alle juridische beroepen. Het is belangrijk dat wij naar elkaar luisteren en synergieën vinden. De complementariteit maakt dat zo’n congres de ideale plek is om te netwerken.

Hoe is de invulling van het programma tot stand gekomen?

Peter Callens: Het is een werk van vele maanden met bijna de hele ploeg van de OVB. Echt schitterend teamwerk, om een keuze te maken tussen de thema’s en vervolgens daarvoor de beste sprekers te vinden. En de keuze van de sprekers gaf dan weer aanleiding tot bijstelling van de onderwerpen. Het is een interessante kruisbestuiving geworden. Ik ben bijzonder trots op wat het team van de OVB hier heeft kunnen realiseren.

Zo eindigen we bijvoorbeeld met een debat waarin de minister van Justitie samen met ons stilstaat bij de toekomst van de advocatuur en waar het naartoe gaat met onze rechtstaat. Daarna sluiten we de dag af met een diner en een dansfeest. U komt toch ook?

FacebookTwitterLinkedIn

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS